Skotlander Rum Club breve

Som medlem af vores romklub, modtager du sammen med rommen en brev. På denne side har vi samlet alle breve, vi igennem tiden har sendt til jer.

Lidt om Skotlander Rum Club

Vi har lavet en lille og eksklusiv klub af folk der elsker rom. Som medlem af romklubben modtager du direkte i din postkasse en flaske rom hver tredje måned. Hver gang sender vi et brev med, der forklarer om rommen. På denne side har vi samlet dem alle.

club

Juni 2022

Direkte fra den gamle egetræstønde og hjem til dig

For søren hvor har jeg glædet mig til at servere denne rom for jer. Det er en rom vi har tappet direkte fra fadet. Og du kender måske dens lillebror… Rommen blev lagt på fadet for ni år siden ved 65,0 % alkohol og nu kan den på magisk vis vise sine muskler ved 65,6 %. Det er kun tiden, temperaturen og luftfugtigheden der har haft indvirkning på de ekstra procenter.

I denne lille eksklusive klub, er vi efterhånden 200 luksus-romdrikkere. Jeg prøver hver tredje måned i Skotlander Rum Club at tilfredsstille jer hver især. Nogle gange er det sødt, andre gange vildt eller underligt. Altid er det rom.

Flydende honningkage og fuld styrke på alkoholen

Altså jeg og resten af holdet smager jo løbende på de forskellige fade vi har liggende med rom. Og denne her rammer altså bare noget i os alle sammen hver gang. Så vi har valgt at tappe den direkte fra den gamle egetræstønde ned i den flaske du modtager her. Vi har hverken tilsat sukker, vand eller filtreret den.

I duften finder du honning, rå sukkerrørsaft, søde majs, honningkage, søde vindruer, kanel og kardemomme. Alkoholen er meget høj og de 65,6 % fylder meget, hvis man ikke passer på med snudeskaftet. Der er også den helt karakteristiske flormelis i duften, som jeg tit genkender en rom på.

Smag på den helt roligt. Bare en dråbe eller to i første omgang. Alkoholen er høj men sød. Jeg fornemmer næsten flydende honning, sød sherry og egetræ og brunet smør (den fra Unika). Den har noget power men læg lige mærke til den utrolige ro og elegance rommen har, når den får lov at udvikle sig. Det er mums! Og så endda uden tilsat sukker.

Virker den bekendt?

En af vores mest populære rom er Great Dane 10 Års Rom. Den er faktisk så populær, at den har været udsolgt i over et år. Næste batch kommer først i 2023. Den snu romnørd vil måske bemærke at der er en sammenhæng. Faktisk er denne rom præcis den samme, blot uden tilsat vand og muscovadosukker. Og altså et år yngre! Ni år har denne rom på bagen. Destilleret i 2013 hos vores banebrydende venner hos Foursquare på Barbados, lagret otte år på gamle bourbon-fade og efterfølgende et år på gamle px sherry-fade. En vild rom, der er ærlig, original og helt sin egen.

Store romhilsner

Anders Skotlander

Marts 2022

Lidt af et unikum der startede med en gåtur med Solo

Det hele startede en efterårsdag i 2014 da jeg gik morgentur med hunden Solo på Christianshavn. Der var masser af flotte gamle både i den 600 år gamle kanal. Uden at tænke på hverken myndigheder, lovgivning eller realiteter opstod ideen til at lagre rom til søs. For hvad mon de konstante bølgeskvulp og temperaturudsving kunne tilføre af ekstra smag? Det måtte prøves!

Skipperen Jess var med på ideen. Han kendte meget til myndigheder og lovgivning. Han vidste godt hvor svært det skulle blive. Havde jeg vidst at både den øverste minister for området og brandvæsnet skulle inddrages havde jeg nok stoppet projektet inden. Men han sagde heldigvis ingenting. Tre måneder senere var vi i gang og fik godkendt det første toldfri skib til romlagring i nyere tid. Træskonnerten Mira bygget i 1898. Det er den rom I skal smage denne gang!

Bag enhver skipper står en kvinde

Skipperen Jess Pedersen har med ro sejlet de fire gamle PX Sherry tønder med rom rundt i i alt 5.000 sømil (svarende til lidt over 9.000 kilometer). En lang og flot sejlads, der blandt andet har budt på langfart via den svenske skærgård til Nordnorge, en af turene sågar i ekstrem tåge. Men ikke noget der rystede Skipperen. Du kan læse mere om skibsrommen lige her. 

Med sig på alle sejladserne har han haft Bedstemand Thilde. En Bedstemand er et gammelt udtryk for den “bedstegnede mand til at tage roret, måtte der ske Skipperen noget”. Idag er det selvfølgelig en kvinde. Det minder jo lidt om holdopstillingen herhjemme.

Noter af ristet kaffe, mørk chokolade og tjære

Du sidder her med det tredje batch af skibsrommen. De to første batches blev udsolgt lynhurtigt, så denne gang har vi sikret os at I som medlemmer som minimum får et eksemplar. Jeg synes vi har været ret heldige med smagen. Dejlig sød og rund rom med noter af ristet kaffe, flødekaramel og vanilje! Og et lækkert kick af alkoholen på 46,8 procent. Jeg håber I synes om den.

Store rom og skonnerthilsner

Anders Skotlander

Play Video

December 2021

Juletid er hyggetid – og hvor har vi dog glædet os

Så blev det endelig den første december. Vi har glædet os i lang tid. Ikke bare fordi det nu er en hyggelig mørk tid vi går i møde. Eller fordi familien nu snart samles fra nær og fjern (syv ni tretten). Men også fordi vi ganske enkelt har glædet os til, at I skal smage dette kvartals rom der oser af jul.

Tre gamle fade giver unikt blend

Vi har gået nogle måneder om den varme grød – altså omkring disse tre fade – som hver især var spændende, men som ikke kunne stå helt alene. Fad 204 er et gammelt PX Sherry fad, hvor rommen har lagret syv år – en dejlig rund og blød rom som smager af slik men måske mangler karakter når den står alene. Fad 206 der også er et gammelt PX Sherry fad, ni års rom der er ekstrem kraftig og krydret. Samt fad 207, et gammelt Oloroso fad med en rom der har modnet 12 år, meget urtet karakter og masser af egetræ.

Ved at blande disse tre fade og justere alkoholen til 46,6 % var den der bare!

Noter af kanel, kardemomme og rosiner – julen er kommet

Vi skal smage en rom – der uden nogen som helst tilsætning – har en fantastisk duft af kanel, kardemomme, rosiner og sød sherry. Jeg vil næsten sige at vi her sidder med rommens svar på en gløgg. I smagen er der masser af sødme og en meget fyldig egetræssmag. Potent smag af alkohol. Og lang eftersmag af sherry og mørke julekrydderier.

Jeg håber du synes om den!

En ekstra julegave til jer medlemmer

Da vi startede klubben i april 2020 var det fordi verden lukkede ned. Men mens verden langsomt åbner og I fortsat holder ved så bliver jeg varm om hjertet. Over 250 medlemmer af vores lille klub, som hvert kvartal nyder en rom er da en succes. I denne kvartals kasse har vi derfor valgt at give jer lidt julelæsning til de lange vinteraftner i form af mit eget yndlingsmagasin Whisky & Rom. Denne udgaves tema er tilmed gin – noget som vi jo også har en forkærlighed for.

Store rom og julehilsner

Anders Skotlander

September 2021

Det dufter af skumbanan

Endelig blev det september. Vi har glædet os helt vildt til denne udgave af Skotlander Rum Club, hvor du ikke bare skal smage én, men hele tre rom. Altså teknisk set er det blot én rom. Bare i tre forskellige versioner. Og hvis én aroma kendetegner alle tre rom, er det skumbanan! Ja du ved den gode gamle gule slik med mørk chokoladeovertræk.

Rom nummer et: En ulagret funky lys rom

Den lyse rom i pakken kender du måske. Det er vores allerbedste og mest funky lyse rom. Den er propfyldt med esters som resultat af en lang fermentering. Det giver ekstra noter af skumbanan, grillet ananas og lak. Mums. Den findes også i en 75 % alkohol-version på vores hjemmeside, men denne (og de to mørke) har vi lagt på et mere menneskeligt niveau nemlig omkring 49 % alkohol. Den kan drikkes rent eller du kan shake en Daiquiri.

Men husk lige at gemme lidt så du kan sammenligne, hvad fire år på egetræsfade gør ved en lys rom.

Rom nummer to: Tørt og godt og en del til englene

Samme rom. Lagt på et Ex Oloroso sherry egetræstønde tilbage i 2017. Tønden har stået lunt og godt i vores produktionslokaler og har ikke været under 20 grader. Ligesom hjemme i stuen. Dejlig duft af vanilje, maling, brunet smør, mørk chokolade og en anelse oregano. Smagen er fin balanceret mellem alkohol, sødme og egetræ. Masser af flormelis og en anelse brændt bildæk!

Fordampningen på de fire år (det vi kalder Angel's Share) er 40 %.... fyrre procent! Det er meget og det svarer til femten procent om året. Men fordi det er lunt og tørt er det indenfor skiven.

Rom nummer tre: Den fugtige og kolde bunker

Lagt på en andet men helt lignende Ex Oloroso sherry egetræstønde tilbage i 2017. I vores bunker fra Anden Verdenskrig. Max 16 grader har der været og meget fugtigt. Fantastisk duft af flødekaramel, mildt krudt, let lak, popcorn (du ved dem, der er stegt i smør) og fugtigt træ. Dejlig sødme i smagen af karamelliserede bananer og skumfiduser. Lang flot eftersmag af brændt træ. Dejlig funky.

På de fire år har vi foræret cirka 20 % til englene af denne rom. Altså der er fordampet en femtedel. Det er også indenfor skiven og er kun det halve end rom nummer to, fordi det er fugtigt og køligt. Sådan er naturen.

Nyd de tre rom og lad os høre om du kan smage forskel? Og hvad der er din favorit. Ses igen til december.

Store romhilsner

Anders Skotlander

Juni 2021

De glemte tønder med rom

Jeg skal lige love for, at verden er ved at vågne igen. Vi har i hvert fald travlt som aldrig før med både destillation og tapning af rom. Faktisk så travlt at vi kun ved en tilfældighed kom til at tænke på de to fade fyldt med rom, der var på vej til Grønland.

Vi havde fået lov at flyve to gamle tønder med rom til det Danske Kongeriges nordligste punkt, Thulebasen. Fødevarestyrelsen, Skat og Flyvestation Aalborg som havde lovet at flyve dem derop, var vilde med idéen. Vi afleverede tønde 301 og 302 fyldt med rom ved det store Hercules-transportfly.

De grønlandske myndigheder ombestemte sig i sidste øjeblik – og fadene måtte ud af flyet.

Kølig lagring i bunker

Først her fem år efter ringede en venlig mand fra Flyvestationen og gjorde opmærksom på, at de to romtønder stadig duftede dejligt af rom. De var i mellemtiden blevet sat ned i en gammel bunker på Flyvestationen. Under det første kontroltårn, bygget under krigen. Temperaturen har ligget omkring 5 grader hele perioden. Vi skyndte os derud. Og hvilken duft!

Karamel og ananassaft

De to tønder bestod af rom destilleret på henholdsvis melasse og sirup. Altså to forskellige stilarter. Den ene lidt rigeligt træ. Den anden lidt rigeligt sødme. Men ved at blande de to, har vi skabt en rom i perfekt balance. Noter af frisk ananassaft, flødekaramel og egetræ. Lagret fem år på gamle Oloroso Sherryfade, så den dejlige sødme kommer fra træet. Der er tilsat hverken farve eller sukker.

Med fem år på bagen er dette vores ældre rom til dato. Nyd den. For den er helt unik og kan ALDRIG genskabes. Og den er kun til jer i Skotlander Rum Club.

Vi er allerede i gang med at smage på august-rommen og det kan I altså godt glæde jer til.

Store romhilsner

Anders Skotlander

Marts 2021

Hvem savner ikke at gå på cocktailbar?

Det er som om vinteren bare fortsætter og fortsætter. Altså vinteren 2020. Jeg synes det har været koldt og trist meget længe. Noget af det jeg selv savner allermest, er at mødes med venner og drikke en god cocktail.

Derfor har jeg simpelthen valgt at dedikere marts måneds rompakke til netop det formål. Du får hele pakken af ingredienser til en god og klassisk romdrink – og ikke bare en enkelt rom. Det kan være svære ingredienser at finde, så jeg har arbejdet hårdt for at finde gode ingredienser, så du bare skal skaffe isterninger. Og en shaker.

En stor rom direkte fra egetræsfadet

Du skal selvfølgelig introduceres til månedens rom. Altså den store flaske du finder i kassen. Det er vores lillebrormærke Great Dane Rum, der er destilleret hos nogle af vores venner fra Guatemala, Den Dominikanske Republik, Barbados, Jamaica og Panama. Det er vores eget blend, som har modnet på gamle Bourbon-fade. Normalt vander vi rommen ned til 40 % men denne variant får du direkte fra egetræstønden.

Trods den høje alkoholstyrke er der masser af noter af vanilje, brændt sukker, ananas og karamelliserede figner. En fantastisk rom at nyde i et glas (giv den et par dråber vand). Eller bruge i en drink.

Og nu til den drink! Vi skal smage MAI TAI fra det enorme tiki-univers.

En hyldest til den caribiske livsstil

Du kender helt sikkert tiki når du ser det. Et univers fyldt med tahitianske udskæringer og sjove, skæve og vilde drinks-serveringer.

Tahiti er den største ø og hovedøen i Fransk Polynesien. Det startede i 1934 da en opdagelsesrejsende ved navn Ernest Gantt vendte hjem til USA med kufferterne fulde af sjove souvenirs. Han ville skabe samme tahitianske stemning. Forbudstiden havde også gjort amerikanerne tørstige efter alkohol og sjove oplevelser. Stadig den dag i dag findes der tiki-barer over hele verden. Endda i København finder du Brass Monkey, som helt klart er et besøg værd.

To typer af rom gør en god MAI TAI

MAI TAI som på tahitiansk betyder ”god” er en fantastisk drink. Den blev opfundet i 1944.

Siden er den blevet en legende. Den indeholder to typer af rom. En let og en tung. Samt limejuice, mandelsirup og orangelikør. Og her kommer opskriften:

SKOTLANDERS MAI TAI

3 cl Great Dane Cask Strength Rum
2 cl Skotlander White Agricole Rum
3 cl limesaft
2 cl mandelsirup
2 cl orangelikør

Shake alle ingredienser godt i 30 sekunder med isterninger. Si i et iskoldt glas fyldt med knust is.

Pynt med en blomst eller to. Og drik
med sugerør.

Nok til fem drinks

Når du har lavet to MAI TAIs med Great Dane Cask Strength Rum og Skotlander White Agricole Rum, så er der stadig limesaft, orangelikør og mandelsirup til tre mere. Du kan eksperimentere med din egen sammensætning, prøv fx Skotlander Rum Club-rommen fra i sommer som du kan købe lige her: skotlander.com/vare/club-rom (brug kodeordet ”club”).

Jeg håber du kommer til at nyde drinken og du synes den er lækker. Og så ses vi igen i juni.

Store romhilsner

Anders Skotlander

April 2020

Du sidder her med en verdenspremiere

Nemlig den første rom i en lang serie af sjove, specielle og unikke aftapninger fra vores lille rom-produktion. Idéen er at invitere dig indenfor og kunne nyde rom, der ikke kan laves i ret mange eksemplarer, men hvor jeg til gengæld lover masser af smag, alkohol og historie.

Tre år på oloroso

Den første rom i klubben er destilleret på en sukkerrør-melasse vi har fået fra Brasilien. Faktisk er det et af de første destillater vi lavede. Den er 100 % pot-destilleret til 82 % alkohol og efterfølgende lagret på et lille 50 liters egetræsfad, hvor der tidligere har været oloroso sherry. Tre år er der gået og nu synes jeg den er klar. Den er vandet ned fra knap 65 % til 52 % alkohol, hvor jeg synes den fungerer virkeligt godt.

Jeg finder duftnoter af lakrids og modne frugter. Og i smagen masser af vanilje, rosiner og flormelis.

Rommen er denne gang kun tilgængelig for dig og dine klub-venner og vil ikke blive sat til salg andre steder. Jeg har dog gemt et par flasker, så du eller senere medlemmer vil kunne købe en ekstra.

Håber du vil nyde rommen.

Store romhilsner

Anders Skotlander

Her ses Anders Skotlander og Skipperen Jess Pedersen på dækket af Mira. Foto: Mikkel Bækgaard
Her ses Anders Skotlander og Skipperen Jess Pedersen på dækket af Mira. Foto: Mikkel Bækgaard

December 2020-rommen

Pandrup, januar 2021

En traditionel sag der dufter af tropiske frugter

December-rommen er landet og den kommer til at lune i den mørke tid. Vi har valgt at tage hul på et af mine yndlingsfade – nemlig fad nummer 204 der står i vores tønderum i Pandrup. Det er en rom der har modnet seks år. Først tre år på et gammelt ex Bourbon-fad og derefter tre år på et ex PX Sherry-fad.

Seks kølige år

Egentlig et ret traditionelt modningsforløb når det handler om rom. Altså at starte på ex Bourbon og afslutte på noget mere ”sødmefyldt”. Men det spændende her er, at rommen har modnet køligt og langsomt.

Den dufter let af vanilje, tropiske frugter og brændt sukker. Smagen er dejlig tung af alkoholen – som vi har lagt på 51,3 % - med noter af brun farin, flormelis og i perfekt balance med alkoholen.

Den har lidt bundfald, men det er ganske uskadeligt og en del af smagen. Rommen er nemlig ikke kølefiltreret, hvilket bevarer en del af den dejlige krydrede smag.

Sidevognen dufter af krudt og bildæk

Vi lancerede i august Skotlander Rum Lab-serien og lagde ud med en vild djævel fra Jamaica. 75 % alkohol og ekstreme mængder estere. Lige om lidt sender vi en lagret udgave på gaden. Samme rom modnet tre år på to små ex Oloroso-fade. Den skal du smage. For den er simpelthen for vild.

I duften hænger fyrværkeri, krudt, brændte bildæk, tobak, overmoden frugt, oxyderede kirsebær og mørk chokolade. Er du vild med røget whisky eller får du i juletiden besøg af en der er? Så vil I elske den. Der blev kun 165 flasker. Jeg har lavet en lille smagsprøve specielt til jer, så I kan smage den før alle andre.

Vi ses igen til marts.

Store romhilsner

Anders Skotlander

September 2020-rommen

Pandrup den 1. september 2020

Der er ikke noget galt i at have et træ som sin ven

I dette kvartals rom skal du opleve et collab mellem det københavnske mikrobryggeri Flying Couch, der siden 2011 har brygget internationalt anerkendt øl og Skotlander Rum. Hele kernen – eller humlen om man vil – er træet. Træet giver smag til øllet, der giver smag til træet, der giver smag til rommen.

Cask finish på Blond fadet

Rommen er en blanding af melasse-destillater fra 2014 og 2017 og i den periode har den modnet på gamle bourbonfade. For jer der ikke kender bourbon, kan jeg fortælle, at det er den amerikanske variant af whisky. Dog lavet på primært majs og lagret på NYE fade. Altid nye fade. Efter brug sælges fadene typisk til den caribiske rom-industri. Derfor er meget caribisk rom lagret på ex bourbon. Det fungerer rigtig godt, fordi bourbon efterlader en masse sødme.

Nyt amerikansk egetræ

I Spanien havde jeg købt tredive hundrede liters fade hjem – nyt amerikansk egetræ – og Flying Couch lånte to til at lege med en fadlagring af deres nye Blonde. Efter knap seks måneders modning tappede de øllet og sendte fadene tilbage til mig. Vi var alle helt henrykte over øllen. Fadet havde givet en dejlig dybde og fedme til den i forvejen lækre Blonde.

Jeg kunne ikke dy mig. Jeg skyndte mig at lægge den føromtalte rom på de to fade. Og her er vi så.

Fadstyrke og friske noter af korn

Det er en stærk sag. Altså rommen. Den er med sine knap 60 % fadstyrke og altså ikke tilsat hverken vand, sukker eller farvestof. Den dufter let af korn. Det må næsten komme fra Blonden, for det gjorde den ikke inden den kom på fadet.

Nyd den med omtanke. Giv den en dråbe eller en lille skefuld vand og lad den stå i glasset mens du nyder duften inden du smager.

Du skal heller ikke snydes for at smage Blonden. Det er en lys overgæret ale på 5,4% alkohol. Server den iskold. God fornøjelse med både rom og øl.

 

Store romhilsner

Anders Skotlander

Juni 2020-rommen

Pandrup den 1. juni 2020

Sommeren er dejlig frisk som nypresset sukkerrørjuice

Rom laves ofte på melasse. Altså biproduktet af sukkerproduktion. Den nypressede sukkerrørjuice inddampes og bliver til en tyk melasse. Den kan holde sig længe og er historisk set billig at erhverve sig, da det brugbare rørsukker allerede var fjernet via tryk og sendt til Europa. Rommen i sidste kasse var netop lavet på melasse.

Men rom lavet på frisk sukkerrørjuice kan noget helt unikt. Det skal du smage denne gang.

Frisk sukkerrørjuice fra Bogotás bjerge

De friske sukkerrør høstes hos vores venner tæt på Colombias hovedstad Bogotá. Et lille familiedrevet kooperativ. De presses til juice og vi har fået lov at købe nogle hundrede liter. Saften gæres til 10 % alkohol, destilleres og lægges på gamle Oloroso-fade. Der går cirka tre liter frisk juice per flaske rom.

Noter af æblegrød

Glæd dig til duften, der oser af modne pærer, kanel, frugtlæder og kvæder. Måske også en anelse abrikosmarmelade. Smagen har noter af peber, æblegrød og masser af vanilje.

Der findes ikke andre rom lavet på frisk sukkerrørjuice (mig bekendt) der er lagret køligt i Skandinavien, så smagsprofilen er helt sin egen. En anelse tør, men alligevel en lang sødlig eftersmag, Er det en Rhum Agricole? Ja det er det, men det er kun Franskmændene der må kalde den det. Så vi nøjes bare med at kalde den Landbrugs Rom. Det lyder også federe.

Før og efter egetræsfad

Det er en vild rejse rommen har taget. Den lyse ulagrede rom, som du også finder en prøve på i denne kasse som en ekstra lille gave, dufter af nyslået græs og våd gedepels – en fantastisk duft jeg kan sidde og nyde i evigheder. Prøv lige at smage den rent og bagefter den lagrede udgave. Er det ikke vildt hvor meget den har ændret sig på tre år? Har du mere af den lyse rom tilbage, så må du love mig at mixe en Daiquiri. Og bagefter prøve med den lagrede.

SKOTLANDERS DAIQUIRI

5 cl lys rom (eller hvad du har tilbage i flasken)
2,5 cl friskpresset limesaft
2,5 cl sukkersirup (Én del sukker og én del kogt vand)

Shake alle ingredienser godt i 30 sekunder.
Si i et iskoldt glas. Det smager fuldstændigt vildt.

God fornøjelse med begge rom. Vi ses igen i oktober. Husk at finde Skotlander Rum Club på Facebook, hvis du ikke allerede er derinde.

Store romhilsner

Anders Skotlander

Vores spiritus har vundet priser over det meste af verden.

Vi vinder priser

Skotlander ApS
CVR: 30527305

Kontakt os her

Bliv forhandler

Besøg vores showroom:
Mandag til fredag 12.00 - 15.30

Hjulmagervej 19 - 9490 Pandrup - Danmark

Webshop:
Fri fragt ved køb over 500 kr
Gratis afhentning i Pandrup
Betal med MobilePay (mm.)
Handels- og abonnementsbetingelser
Fortrydelsesret

bd_kortlogodk_64px_60642de42d466
Indkøbskurv
Scroll to Top