Rom på frisk sukkerrørjuice

Kun ganske få procent af verdens rom destilleres på ren sukkerrørjuice. Størstedelen af al rom laves på melasse, der er et biprodukt af sukkerproduktion, og denne rom kaldes officielt industrirom. Men kan man overhovedet smage forskel? Vi tog til Sydamerika for at prøve at destillere rom på den friske juice.

Melasse til slaverne

Sukker havde høj værdi for europæerne i 1700-tallet, der på egne marker i Sydamerika lod slaver høste sukkerrør under horrible forhold. Efter raffinering blev den rene sukker sendt til Europa mens resten – melassen – blev efterladt til slaverne. Ved at lade melassen gå i gæring opdagede slaverne, at sukkeret blev omdannet til alkohol og livet i marken blev mere udholdeligt. Skotterne medbragte senere destillationsteknik og romproduktionen som vi kender i dag blev skabt.

Efterfølgende opdagede europæerne sukkerroen, der kunne dyrkes på egne breddegrader og handlen med sukker fra Sydamerika bremsede. De franske kolonier begyndte derfor at bruge den rene sukkerrørjuice til rom, altså uden at fjerne en stor del af det smagsgivende sukker.

Gode forhold i Colombia

Vi satte os for at tage til Sydamerika for at prøve at destillere rom af den nypressede sukkerrørjuice. Den samme type destilleringskedel som Skotlanders danske rom laves på, findes nemlig på et lille familieejet destilleri cirka tre timers kørsel fra Colombias hovedstad Bogotá. Og yderligere tre timer derfra ligger en sukkerrørmark med egen pressemaskine.

Jorden i dalen ved sukkerrørmarken er optimal til dyrkning af sukkerrør. Masser af nedbør, mange mineraler i jorden der skylles ned af bjergskråningerne kombineret med høj stabil temperatur året rundt, giver nogle af verdens bedste forhold for dyrkning af de sarte afgrøder.

Fermentering ved lav temperatur

200 liter ren sukkerrørsaft bliver taget med tilbage til destilleriet som ligger i 3.000 meters højde, og derfor har vejrforhold der minder om en gennemsnitlig dansk sommer. Fermenteringen foregår ved 20 grader hvilket giver en langsom, men optimal omdannelse af sukker til alkohol.

Efter nogle uger er juicen oppe på 5 % alkohol og er klar til at blive destilleret. Al sukkeret er nu omdannet, så det smager af sur vin. Men samtidig indeholder væsken en helt utrolig duft af nyslået græs, friske æbler og korn.

Efter et par timer – kun afbrudt af en strømafbrydelse og nedbrud på vandforsyningen fra bjerg- kilden, der sikrer nedkøling af kedlen – begynder rommen at strømme ud af kobberkedlen der er af samme tyske mærke som den der benyttes i Danmark. Alkoholstyrken er på 80 %.

Hjem til Danmark

Hjemme i Danmark bliver den nydestillerede alkohol nedvandet til 47 % og hældt på flaske. I Colombia har vi fundet en metode til at få en helt unik rom destilleret, der er fuldstændig anderledes end den vi kan lave i Danmark på grund af den friske juice.

Turen til Colombia.

Høstning af sukkerrør.

Sukkerrørerne presses.

Juicen skal renses.

Juicen fermenteres.

Og endelig skal sukkerrørjuicen destilleres - her er første del af processen.

Og den sidste del af destillationen.

Og sådan smager den!

Vores spiritus har vundet priser over det meste af verden.

Vi vinder priser

Skotlander ApS
CVR: 30527305

Kontakt os her

Bliv forhandler

Besøg vores showroom:
Mandag til fredag 12.00 - 15.30

Hjulmagervej 19 - 9490 Pandrup - Danmark

Webshop:
Fri fragt ved køb over 500 kr
Gratis afhentning i Pandrup
Betal med MobilePay (mm.)
Handels- og abonnementsbetingelser
Fortrydelsesret

bd_kortlogodk_64px_60642de42d466
Indkøbskurv
Scroll to Top