Danmarks eneste romskib producerer 1.000 flasker luksusrom

Da danskerne for mere end tohundrede år siden fragtede rom fra Vestindien til Danmark, foregik det i egetræstønder. Nu vender Skotlander Spirits tilbage til den gamle lagringsteknik, som er kendt for at tilføre spiritus ekstra farve og sødme fra træet.

Afgang fra Christianshavn

En fredag i december 2014 lastede Skotlander fire trætønder rom ombord på skonnerten Mira fra 1898. Herefter sejler båden i de kommende to år rundt i Danmark, mens rommens modnes og får den helt rigtige smag.

Skipper Jess Pedersen, Anders Skotlander og Anders Bilgram skåler ombord på Mira.

Træ og søgang giver smag

“Vi har arbejdet på at finde det rigtige skib i mere end et halvt år, og glæder os til at producere en rom af en ekstra høj kvalitet. Lagring på egetræstønder tilfører rom sødme, farve og ekstra fylde og her spiller det positivt ind, at skibet sejler rundt i hele perioden. Tøndernes indhold bliver aktiveret døgnet rundt og hiver dermed mere smag ud af træt. Om to år står vi med mere end 1.000 flasker højkvalitetsrom. Dem kan danskerne godt glæde sig til,” siger adm. direktør og ejer af Skotlander Spirits, Anders Skotlander, hvis første rom, “Rum 1”, har vundet priser i både Miami og Madrid.

Anders Skotlander og Anders Bilgram smager på den rå rom, der nu skal lagre i to år ombord på træskibet.

Skat forsegler 400 liter rom

Skotlander Spirits laster helt præcist 400 liter rom med 63,5 procent alkohol på fire gamle egetræstønder, der tidligere har indeholdt sherry. De fire tønder installeres i skibets stævn, hvor besætningen før har haft deres proviant. Skibet forsegles af Skat og gøres til toldfrit område i de 24 måneder, hvilket betyder, at ingen må betræde området med tønderne i perioden.

”På den måde har vi Skats og myndighedernes garanti for, at tønderne har været forseglet og uåbnede i hele perioden. Det er vi glade for, for så ved kunderne præcist, hvad de får: Nemlig usædvanlig dansk rom af ekstra kvalitet,” siger Anders Skotlander. I 2016 åbnes tønderne, hvorefter rommen tappes, filtreres og fyldes på flasker.

Der skåles for rommen, der nu skal lagre to år på Mira.

Vil du smage rommen?

Første batch blev frigivet i 2016 efter 1.400 sømil på de danske farvande og udsolgt på en måned. Fadene er fyldte igen og bliver tilgængelig “når rommen er færdig”. Vil du sikre dig at komme forrest i køen, så meld dig ind i Skotlander Rum Club.

Se mere
Din Kurv