Romskibet Mira

Da danskerne for mere end tohundrede år siden fragtede rom fra Vestindien til Danmark, foregik det i egetræstønder. Nu vender Skotlander Rum tilbage til den gamle lagringsteknik, som er kendt for at tilføre spiritus ekstra farve og sødme fra træet.

Velkommen ombord

Historien om Romskibet Mira er en historie om kærlighed. I 2014 gik Anders Skotlander hver morgen rundt med sin hund på Christianshavn, der var Skotlanders første lokation. Her fik han idéen om at finde et skib der kunne huse fire tønder med rom. De fleste troede han var sindsyg. Men ikke Skipperen Jess. Han ryddede skibets stævn og rejsen kunne begynde!

youtube-video-thumbnail

Bølgeskvulp og temperaturudsving

Det første rom blev installeret på Mira i december 2014. Fire gamle egetræstønder der tidligere havde indeholdt PX Sherry, blev fyldt med Skotlander White Rum på 63,5 % alkohol. Der var mildest talt en del papirarbejde med myndighederne. Men både SKAT, Fødevarestyrelsen, Brandmyndighederne og Søfartsstyrelsen kunne ikke nænne at sige nej til det gode projekt.

For det store spørgsmål er: Vil rommen modne anderledes til søs, når den bliver udsat for konstante bølgeskvulp og temperaturudsving? Det korte svar er JA.

Her ses de fire tønder med rom.
Her ses de fire tønder med rom.

Over 8.000 sømil

Siden 2014 har Romskibet Mira sejlet med vores rom i over 8.000 sømil (svarende til knap 15.000 km). Og smagen er ikke til at tage fejl af. De ekstreme forhold med konstant bevægelse gør at rommen ganske enkelt modner hurtigt men alligevel elegant. Rommen har meget mere kontakt med træet end hvis den stod på land.

Og de vilde temperatrurudsving fra danske minusgrader til hedebølge gør at træet trækker sig sammen og igen udviddes. En dejlig process, når det handler om at udvikle smag.

Her ses Anders Skotlander og Skipperen Jess Pedersen på dækket af Mira. Foto: Mikkel Bækgaard
Her ses Anders Skotlander og Skipperen Jess Pedersen på dækket af Mira. Foto: Mikkel Bækgaard

Udsolgt på en uge

Indtil nu har Skotlander lanceret tre rom, der har modnet på Mira. Første batch blev solgt på en uge - ganske vist før den overhovedet var sendt på markedet. En dejlig fed rom på fadstyrke. Efter 1.400 sømil var den der bare. Den vandt guldmedalje i Miami og skød med stort, da den kom ud.

Anmelderne var enige:

You get a really nice fruity burst – redcurrants and blackberries. Then the toffee notes arrive, they quickly fade into quite a sharp bittersweet melding of spices and smokiness.
- The Fat Rum Pirate

It’s a bold and interesting rum by my standards, however, and on that basis, even if I’m late to the party, I think I’ll keep my eye on the company, and go find me some more to try.
- the lone caner

Der er virkelig grobund for noget stort!
- Romhatten

Billeder fra lanceringen af første batch i 2016

Skonnerten Mira

Skonnerten Mira er en tomastet skonnert bygget af egetræ i Faaborg i 1898. Ejeren Niels Søren Hansen ønskede sig et smukt skib og det må siges at han fik.

I mange år fungerede Mira som fragtskib. Det var før lastbilerne og de store broers tid og skipper Niels MIRA Hansen, som han blev kaldt, og hans dæksdreng sejlede de indre danske farvande tynde med alverdens gods.

Fra 1898 til slutningen af 1960’erne sejlede MIRA som fragtskib i Skandinavien. MIRA gik i drift som sejlførende passagerskib i 1974 til glæde for tusindvis af danskere.

I år 2004 blev Mira købt af Wilders Plads Ejendomme A/S på Christianshavn og har siden sejlet i de nordiske farvande med glade gæster - og fire tønder med rom.

Du kan læse meget mere om Mira her.

Kom med en tur i stævnen

Det lokale medie Christianshavns Kvarter var med, da vi fylde tønderne med rom i 2014!

youtube-video-thumbnail

Rom til søs har rødder tilbage til 1700-tallet

Det var de europæiske stormagter der i de kommende tre århundrede kom til at dominere området, ikke mindst i form af den såkaldte trekantshandel, hvor afrikanske slavegjorte blev sejlet til Caribien for at arbejde i sukkermarkerne i bagende hede, hvorefter rommen blev byttet til bomuld i USA, som blev solgt til England for penge, der så kunne bruges til nye slavegjorte.

Rommen blev transporteret i egetræstønder, og man fandt ud af, at lagring på tønderne faktisk gav en meget sødere smag, mørkere farve og samtidig blev det mest skarpe af spiritussen skåret væk. Den lagrede rom var født.

Rom i løn

Det var briterne der dominerede denne trekantshandel i kolonitiden, hvorfor man i flåden naturligvis havde adgang til rom.
- Siden 1655 da briterne kom til Jamaica, har rom været en del af den daglige ration til søfolkene, primært for at styrke deres mod til at føre krig og sikkert også for at skjule den dårlige mad ombord på flåden.
Sådan siger museumsinspektør på Orlogsmuseet Jakob Seerup der er ekspert i flådens historie.

Omkring 1700-tallet opdagede man, at rom i så store og daglige mængder ikke var sundt for søfolkene, der fik skørbug eller ligefrem døde af de høje mængder alkohol, så admiral Edward Vernon fandt på at blande limejuice, sukker og vand i rommen. Men rom, det skulle de have.

- Helt op til 1970 var en daglig ration af rom en del af flådens honorar til sine ansatte, men man fandt endelig ud af, at spiritus og krigsførsel måske var en dårlig kombination, siger Jakob Seerup.

Begravet i rom

Den enarmede admiral Lord Nelson lægger skæbne til en af de mest kendte romhistorier i den britiske flåde. Han ønskede nemlig efter sin død, at liget skulle transporteres i en tønde fyldt med rom til Gibraltar hvor han ville begraves.
- Det var sådan set en klog idé, for på den måde sikrede han, at liget ville holde sig på den lange rejse, siger Jakob Seerup.

Men der går rygter om, at søfolkene drak rommen og brugte en billig brændevin i stedet.

Rom holder pirater væk

Det siges at beboerne på de caribiske øer solgte deres hjemmebrændt rom ganske billigt til den engelske flåde, for at få dem til at blive i længere tid på øen. På den måde kunne man nemlig holde pirater på behørlig afstand.

Danskerne drak brændevin

Der er ikke beviser på at søfolkene i den danske flåde drak rom, tværtimod siger Jakob Seerup:
- Vi har en notesbog fra 1860'erne, der er fundet i kaptajnens kahyt, hvor der står han skal huske 2-300 flasker brændevin, champagne, masser af øl men kun 4 flasker gammel rom. Vi formoder at rommen muligvis kun blev brugt til madlavning.

Til gengæld blev der drukket virkelig mange øl, og gerne martsbrygget, der indeholdt ekstra meget humle, hvilket gjorde den afsindig bitter men meget holdbar.

Heldigvis er der nu igen - på grund af det god samarbejde mellem Skotlander og Skipperen Jess - mulighed for at nyde rom, lagret til søs. Hold dig odateret ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.

Vores spiritus har vundet priser over det meste af verden.

Vi vinder priser

Skotlander ApS
CVR: 30527305

Kontakt os her
Forhandler login
Export

Besøg vores showroom:
Mandag til fredag 12.00 - 15.30

Hjulmagervej 19 - 9490 Pandrup - Danmark

Modtag Skotlanders nyhedsbrev:

Webshop:
Gratis fragt over 500,-
Gratis afhentning i Pandrup
Betal med MobilePay (automatisk aldersvalidering)
Handels- og abonnementsbetingelser
Fortrydelsesret

bd_kortlogodk_64px_60642de42d466
Indkøbskurv
Scroll to Top