Romtønde (lav din egen rom)

Kunne du tænke dig at have din egen romtønde og lagre din egen rom? Her kan du bestille både romtønde og indhold.

Vælg en tom romtønde og derefter en rom (Great Dane White Rum eller Skotlander White Rum) og læg i kurven.

ENJOY WITH NOBLE FRIENDS

Ryd

999DKK

Din egen romtønde

Det er sjovt at have sin egen romtønde og kunne lagre sin rom, så den har den perfekte balance mellem alkohol, egetræ og sødme. Det er faktisk ikke så svært, men kræver god tålmodighed.

Romtønden er håndbygget hos vores faste bødker i Sydspanien og leveres med tappehane. Tønderne er lavet af nyt egetræ, har indeholdt den søde PX Sherry. Du modtager romtønden tom og klar til brug.

Den lyse rom leveres i to varianter á 4 liter. Enten dansk Skotlander Rum eller Great Dane Rum. Du vil opdage at der sker noget allerede efter den første måned og rommen vil være modnet fuldt ud efter 2-4 måneder. Hvis fire liter er for meget, så kan du sagtens starte med fx to flasker lys rom. Du skal dog være opmærksom at fordampningen afhænger af, hvor meget rom der er på fadet, hvor høj alkoholstyrken er og hvor varmt fadet opbevares. Vi anbefaler at bruge en rom på 63,5 % vol – enten Skotlander White eller Great Dane White.

Kan man lagre rom selv?

Ja det kan man. Du skal bruge en tom egetræstønde og noget rom. Vi har samlet begge dele og gjort det nemt for dig at komme i gang.

Hvordan kommer jeg igang?

Du kan her købe både tom romtønde samt rom. Inden du går igang skal du sikre dig, at egetræsfadet er tæt. Hæld en liter vand på og lad det stå et par timer. Tøm egetræsfadet for vand. Gentag til fadet er tæt.

Skal jeg lægge sherry på tønden inden?

Nu kan du enten hælde rom på fadet, eller en andet spiritus eller vin. Fx kan du bruge sherry, whisky, rødvin eller hvad du nu godt kan lide. Lad det stå og trække et par uger (eller måneder). Det du hælder på vil give smag til træet som senere vil give smag til din rom. Husk at tømme det helt inden du hælder rom på.

Kan jeg ikke bare bruge billig rom fra supermarkedet?

Jo det kan du sagtens, men resultatet bliver også derefter 🙂 Og alkoholstyrken bør være høj (gerne over 50%). Sådan får du mest smag ud af træet og fordampningen er meget høj ved en lav alkoholstyrke.

Skal tønden stå koldt eller varmt?

Jo køligere den står, jo langsommere går modningen. Der kan godt være noget smag at hente i en langsom modning. Hvis du stiller den i en kold kælder, får du et andet resultat end hvis den står i fx en sydvendt vindueskarm. Det er op til dig og dine smagsløg (og din tålmodighed).

Hvor lang tid skal rommen ligge på tønden?

Allerede efter et par dage, har rommen taget en smule farve og smag. Efter en måned begynder den at blive sødere. Og efter 2-4 måneder står du med en fantastisk lagret rom. Når du er glad for rommens smag, kan du tappe den på flaske. Eller lade den blive i fadet. Men pas på, den ikke får for meget fadsmag. Hvis den ligger for længe, kan den komme til at smage for meget af træ. Eller du risikerer at al alkoholen fordamper.

Hvad er Angels Share?

Rom vil stille og roligt fordampe, når det står på et egetræsfad. Vi anslår ca 6 % om året i det danske klima ved 63% . Det svarer til 1-2 % af alkoholstyrken. Det er englenes andel. Hvis du lagrer din rom varmt i fx en vindueskarm, går det stærkt både med modning og fordampning. Hvis den rom du hælder på fadet har en stor andel vand - altså en lav alkoholprocent på fx 40, så fordamper det hurtigt.

Kan jeg bruge tønden igen?

Du kan bruge den lige så mange gange du vil. Men vær opmærksom på at den kan tørre ud og så skal du starte forfra med vand, så din rom ikke løber ud. Det er en god idé ikke at lade det stå tomt - læg sherry, bourbon eller noget helt tredje på i mellemtiden. Du må ikke lade den stå med vand i længere tid - det rådner og ødelægger fadet. Vær også opmærksom på at jo mere brugt tønden er jo længere tid tager lagringen.

Du kunne også være interesseret i...

Din Kurv