Hej venner, håber sommeren har været god ved jer og at I har fået smagt en masse lækre rom. Vi lægger hårdt ud efter ferien med at skulle smage to rom på fadstyrke.
To ens rom – kun én detalje gør forskellen
Begge rom er destilleret tilbage i 2018 (derfor har den netop rundet seks år på fad). Råmaterialet er en lækkerbisken af en sirup (ikke melasse og ikke frisk juice) som vi har importeret ganske eksklusivt fra vores venner hos St. Nicholas Abbey på Barbados. Høsten tilbage i 2018 gav mere end de selv kunne bruge, så de søde mennesker på Barbados hjalp med at få det til Danmark. Herefter gærede vi det til 10% alc. og destillerede til 80%.
Egetræstønderne er gamle 200 liters bourbonfade. Dejlige fugtige da vi fik dem og duftede af vanilje, søde majs og ananas. Begge rom er fadstyrke, der er ikke tilsat ekstra sukker og de er ikke kølefiltreret. Så langt så godt. Men hvad er forskellen, tænker du måske?
Har alkoholstyrken betydning for modningen?
Når vi putter den rå og ulagrede rom på tønder, sker det ved 63,5 %. Det betyder, at vi fortynder rommen fra 80% til 63,5%. Det er skotternes fortjeneste efter mange hundrede års research. Vi har gjort det sådan siden 2013 da vi startede med at lave rom. Men i 2018 lavede vi en yderligere nedvanding til 55%. Og dét er netop det vi skal smage denne gang. Altså har det betydning hvilken styrke vi går ind i tønden med (Barrel proof of entry)?
Indholdet i den store 50cl flaske kommer fra fad 226. Proof of entry var 55% og efter seks år ligger den nu på 57,8%. Dejlig duft af honning, karamel, flormelis og æblemost. I smagen dejlig alkohol, utrolig sødme og smag af modne pærer og smørkaramel.
Indholdet i den lille 5cl flaske kommer fra fad 225. Proof of entry var 63,5% og efter seks år ligger den nu på 64,3%. Tydelig mere alkohol i duften men samtidig masser af de samme søde noter. Æblemost og honning. Dejlig fed smag af alkohol og egetræ med utrolig lang eftersmag af brunet smør. Og ja, der fordamper mere vand end alkohol i det kølige klima, og derfor er begge rom steget i alkoholstyrke.
Jeg putter nu vand i begge mine romglas, måske halv rom og halv vand. Nu ligger de begge på omkring 25% alc og nu kan de virkelig sammenlignes. Hold op en duft af frisk sukkerørssaft der kommer frem. Fad 226 er måske en anelse mildere i duften men fad 225 er klart sødere i eftersmagen. Hvad synes du? Skriv endelig inde i Facebook-gruppen ”Skotlander Rum Club”.
Nyd smagningen og så ses vi igen til december!
Store romhilsner
Anders Skotlander