Har du nogensinde smagt en landbrugs-rom?
Først lidt baggrundsviden: En rom laves på fermenteret og destilleret sukkerrør. Sukkerrørene presses til en juice, der indkoges til en sirup, der senere bliver til melasse. Melasse er det mest brugte, fordi den kan holde sig over Atlanten og egentlig er et biprodukt fra sukkerproduktion.
Benyttes den friske juice, så får man en landbrugsrom. På engelsk en Rum Agricole og på fransk Rhum Agricole. De to sidstnævnte betegnelser må kun bruges, hvis der bliver talt fransk på de øer, rommen laves. Men nok om det.
Se mere om friskpresset juice rom her.
Afsted til Colombia hvor sukkerrør bliver til juice bliver til rom
De af jer, der har være med længe ved at vi er glade for Colombia. Her gror sukkerrør. Og vi har adgang til en destillationskedel magen til den vi benytter i Danmark. Det er altså dermed kun juicen, der er til forskel, når vi bruger melasse her til lands.
Den rom du modtager er fermenteret 30 dage på friskpresset sukkerrørsjuice (delvist vildtfermenteret, det er mega lækkert). Herefter destilleret og lagt på gamle Oloroso sherry fade i Nordjylland. Her ni år efter står vi med en ganske unik sag. Vi har tømt fad 211 og det er dermed 100% single cask og fadstyrke.
Det er dermed den ældste og stærkeste rom vi har sendt ud i Skotlander Rum Club nogensinde.
Meloner og ananasjuice - mums
Duft af sød, sød sherry, meloner, calvados og brændestabel. Dejlige smagsnoter af frisk ananasjuice (det må være den friske sukkerrørsjuice), høj tydelig alkohol og dejlig let sødme. Mums, jeg er altså fan!
De 66,1% er højt (cask strength = fadstyrke) men du kan blande 2 dl rom med 1 dl vand og så ender du på cirka 45%. Lad det lige stå en uges tid før du smager på grund af "marrying processen".
God fornøjelse og pas på jer selv til vi ses i juni.
Store romhilsner
Anders Skotlander